V pondělí 9. dubna 2018 se třída 1.P vypravila na exkurzi do školní mlékárny. Uvítal nás zástupce ředitele Vyšší odborné školy potravinářské a Střední průmyslové školy mlékárenské, pan Michal Pospíšil a poté následoval zajímavý program.

Nejprve jsme si zkusili, co musí zvládnout uchazeči o studium na této škole. Podle čichu jsme měli rozpoznat různé vůně (například ananas, mandle nebo skořice) a také seřadit zkumavky s tekutinou od nejsvětlejší po nejtmavší. Měli jsme příležitost zúčastnit se přímo výuky chemie. Studenti nám ukázali, jak analyzovat a rozlišovat různé roztoky podle charakteristického zbarvení plamene. Pak se nás ujala místní paní učitelka a provedla nás prostorami školy. Pod mikroskopem jsme pozorovali peří, krev či plíseň hermelínu. Velmi nás zaujalo, jak se na Petriho miskách v živné půdě pěstují bakterie a poté jsou ukládány do speciálních boxů, kde mohou růst.

Nakonec jsme sledovali výrobu sýra a másla a mohli taky přiložit ruku k dílu. Některé slabší povahy sice neměly odvahu ochutnat mléčný zákys, ze kterého se sýr vyrábí, ale domácímu máslu neodolal nikdo. Jako odměnu na cestu domů jsme dostali domácí pribiňáky!

Sára Gilíková, 1.P

 

Z reakcí studentů:

„Moc děkuji za krásnou návštěvu mlékárenské školy. Myslím, že pro nás všechny to bylo velmi zajímavé a dozvěděli jsme se spoustu informací o škole samotné, ale i o mléčných výrobcích.“

„Líbilo se mi řazení podle barev a čichání k různým vůním.“

„Velice mne zaujalo poznávání kationtů prvků pomocí barvy plamenem.“

„Zaujalo mne, že jsme dokázali vyrobit máslo za tak krátkou dobu, myslela jsem si, že to trvá dýl.“

„Bylo to super. Netušila jsem, že může být výroba másla nebo sýru tak zajímavá. Vše jsem ochutnala a musím říct, že to mají výtečné!“

„Nejlepší bylo, když jsme dostali tvarohový krém zadarmo ;-)“

Další fotografie.